cross-svg
cross-svg
remove-svg
plus-svg
remove-svg

Möt Claes Hultling

Claes Hultling är professor, läkare och samhällsdebattör. Den 31 maj 1984 dök Claes på en sten, bröt nacken och blev förlamad från bröstet och ned. Han har sedan dess rest världen över för att öka kunskapen och skapa bästa tänkbara förutsättningar för personer som lever med bruten rygg eller nacke. Målet: ”att ge ny kraft till skadad ryggmärg”.

Klinik för ryggmärgsskadade

Tillsammans med sin vän och kollega Richard Levi grundade han Stiftelsen Spinalis och senare även Spinaliskliniken, en specialistklinik för personer med ryggmärgsskador. Med stark vilja, stor kunskap och enorm envishet har man alltsedan starten 1992 drivit forskning och behandlingsutveckling framåt för att skapa bästa tänkbara förutsättningar för personer med ryggmärgsskada — nu och i framtiden!

Internationellt arbete

Claes Hultling har sedan länge världen som arbetsfält och har bland annat varit gästprofessor vid den neurokirurgiska kliniken på Stanford University i USA. Tillsammans med stiftelsen Spinalis driver han flertalet internationella projekt, däribland i Botswana. Målet har varit att i samarbete med landets hälsoministerium utveckla en nationell rehabiliteringsklinik för personer med ryggmärgsskada i Botswana.

Tillbaka till livet

Claes var den förste i Sverige med komplett ryggmärgsskada att bli pappa med hjälp av IVF (In vitro fertilisering) i kombination med en metod som han själv var med att ta fram. 

Hans arbete fokuserar på hur man som läkare och vårdpersonal kan hjälpa ryggmärgsskadade tillbaka till ett aktivt och innehållsrikt liv. Genom att lyssna och sätta personen i centrum kan man hitta nycklarna för en väg tillbaka.

En inspiratör för många

Claes sommarpratade 2011 och är en återkommande röst i Sveriges Radios ”Tankar för dagen”. Som inspiratör, kreatör och idéspruta är han en uppskattad föreläsare som sprider kunskap, livsglädje och eftertänksamhet.

Claes Hultlings arbete har bland annat belönats med H.M. Konungens medalj och RFSU-priset, han har blivit utnämnd till Årets Företagare i Solna och är numera adjungerad professor vid Sophiahemmets högskola. Claes sitter sedan 2010 i styrelsen för i S:t Eriks ögonsjukhus.

Sommar & vinter P1

Tankar för dagen

Lyssna på Claes alla avsnitt i radioprogrammet Tankar för dagen.

Alla kan segla

Som en av grundarna till stiftelsen Skota Hem var Claes med och gjorde segling tillgänglig för alla, oavsett funktionsvariation. Han kappseglade i Paralympics i Sydney år 2000 och var med och introducerade båttypen Mini 12:a till EM.

Bäst trivs Claes i sittbrunnen på familjens folkbåt ”S/Y Våga” en tidig morgon med horisont och rymd i blickfånget.

Claes Hultling, läkare och professor, om hur man tar hand om patienter på bästa sätt. Sveriges Läkarförbund (2019)

 

TEDx talk av Claes Hultling där spinaliskonceptet beskrivs med en filosofisk ansats till livet.

ISCoS Member Spotlight

Läs intervjun med Claes Hultling från ISCoS’s hemsida. Publicerades år 2020.

POC Lab intervju

Läs intervjun med Claes Hultling från POC Lab. Publicerades 2019.

Pelle Pettersons hederspris 2023

Claes Hultling mottog detta hederspris från Svenska seglarförbundet för sitt ambassadörsskap inom segling under tre decennier. Se intervjun i samband mer utmärkelsen i Marsstrand oktober 2023.

Anders Carlbergs minnespris 2023

Claes Hultling erhåller 2023 års hederspris för sin livsgärning. Läs om utmärkelsen och lyssna på radiointervjun.

Utdrag ur CV

VD för Stiftelsen Spinalis

Professor vid Sofiahemmets Högskola

Karolinska institutet

S:t Eriks ögonsjukhus. 
Styrelsemedlem invald år 2010

Gästprofessur vid Stanford University neurokirurgiska kliniken, USA. År 2009 – 2010.

Utmärkelser i urval

RFSU-pris
H.M. Konungens medalj
Årets Företagare
Pelle Pettersons hederspris
Anders Carlsbergs minnespris 2023 – Årets hederspris för sin livsgärning