cross-svg
cross-svg
remove-svg
plus-svg
remove-svg

Spinalis i Malawi

Malawi är ett land inklämt mellan Mocambique, Zambia och Tanzania. Det är ungefär stort som halva Sverige, men har en population på ca 20 miljoner, varav majoriteten under 18 år. Ca 85% av befolkningen bor på landsbygden. Det är fattigt och endast ca 10 % har el.

Bylon och Scader är två personer där som båda har en ryggmärgsskada. De har båda blivit tränade som peers av Motivation och skapade SIAM, den Malawiska brukarorganisationen för ryggmärgsskadade. Vi har träffats på alla (Afrikanska ryggmärgsskade nätverket) AFSCIN konferenser som varit. De har länge hoppats på att Spinalis ska komma även till Malawi för att förbättra omhändertagandet av personer med ryggmärgsskada. Tidigare har det inte varit aktuellt då den akuta omvårdnaden var otillräcklig. Men de sista 10 åren har de gjort stora framsteg och många patienter opereras nu och då behövs verkligen rehabilitering.

Katarzyna Trok och Inka Löfvenmark, Spinalis internationella koordinator, åkte därför på en rekognoseringsresa till Malawi i november 2022. På plats har det varit ett intensivt schema planerat framför allt av Bylon, men även Professor Nyengo som är en välkänd ortopedkirurg och länge var den enda ortopedkirurgen i landet.

Katarzyna och Inka besökte universitet, sjukhus och rehabiliteringscenter i Blantyre och huvudstaden Lilongwe samt hade möten på hälsoministeriet och med statssekreteraren på Ministeriet för funktionshinder. Inka säger att hon förvånades över allas punktlighet och enorma intresset för specialiserad ryggmärgsskadevård. Mötena börjar alltid med en bön och presentation av alla närvarande. Sedan redogör olika personer för sina områden. Bylon informerade om SIAM och det gedigna arbetet de gör för att förbättra situationen i landet. Nyengo presenterade data från akutsjukhuset Queen Elisabeth i Blantyre. Inka berättade om Spinalis aktiviteter i södra Afrika och Katarzyna om akut rehab och RG-aktiv rehabiliterings läger. Vi fick en bra insyn i systemet och hur de olika klinikerna drivs, statlig form, stiftelseform eller blandade, berättar Inka.

Planen framåt är att i närtid börja med zoomföreläsningar. Om allt går i lås, d.v.s. finansieras, planeras även en akut ryggmärgsskadeavdelning på Queen Elisabeth sjukhuset och en rehabiliteringsavdelning på det store centret Kachere i Blantyre och då kommer Spinalis vara där och hjälpa till. Nu håller vi tummarna.

Från höger: Katarzyna Trok, Mrs Nwazi Nthambala (Minsitry of Disability) och Inka Löfvenmark

Inka Löfvenmark, Internationell koordinator, Med Dr., Leg Fysioterapeut