cross-svg
cross-svg
remove-svg
plus-svg
remove-svg

Hederspris för livsgärning

Med motiveringen “Där andra ser ett halvtomt glas, ser Claes ett halvfullt” mottog vår VD och grundare, professor Claes Hultling, Anders Carlbergs minnespris.

Motiveringen lyder:

Hederspristagaren är en person som genom hela sitt yrkesliv har drivits av en vilja att hjälpa andra, ofta människor som befinner sig på botten och har förlorat hoppet om ett meningsfullt liv, att kunna bilda familj och att se en framtid. 

Där andra ser ett halvtomt glas, ser Claes Hultling ett halvfullt glas. När Claes bröt nacken, för snart fyrtio år sedan vägrade han ge upp och bli ett paket. Han sadlade om, vidareutbildade sig till behandlande rehabiliteringsläkare och arbetar sedan dess målmedvetet för medicinska och mänskliga rättigheter för människor i rullstol. Han har varit med och startat Spinaliskliniken och arbetar fortfarande kliniskt. Idén var att det skulle lukta olivolja och vitlök i stället för urin och desinficeringsmedel. Claes har senare startat liknande verksamheter i afrikanska länder och med sig själv som exempel, har han doktorerat på hur förlamade män kan få egna biologiska barn. Claes Hultling har fyllt 70 år och ger aldrig upp. 

Fryshuset vill med denna utmärkelse hylla och lyfta professor, läkare och samhällsdebattör Claes Hultlings enastående livsgärning i Anders Carlbergs anda. Läs vidare på Fryshusets webbplats.

Radiointervju

Lyssna på Sveriges radios intervju med Claes Hultling.