cross-svg
cross-svg
remove-svg
plus-svg
remove-svg

Spinalis i Namibia

I oktober 2013 invigdes Namibias första ryggmärgsskadeavdelning “Spinalis SCI Unit” på Windhoek Central Hospital. Ett svenskt team med en läkare, sjuksköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut och rehabinstruktör fanns på plats för att under tre månader dela med sig av kunskap till personalen på den nya avdelningen.

Mål var att starta landets första rehabiliteringsavdelning för personer med ryggmärgsskada och ge medarbetarna verktyg för att kunna driva avdelningen själva.

Projektet drevs i ett samarbete mellan Hälsoministeriet i Namibia och stiftelsen Spinalis, delvis finansierat av Sida, men möjliggjordes även av Motor Vehicle Accident Fund. Stiftelsen Spinalis hade under tre år arbetat och etablerat en liknande avdelning i Botswanas huvudstad Gaborone.

Det är helt fantastiskt att arbeta med det team vi har, namibier och svenskar. Engagerade, kompetenta, nyfikna, roliga och trevliga personer allihop. Att få möta både personalen på avdelningen och lära känna dem ordentligt och under en kort tid träffa patienterna och bokstavligt talat förändra deras liv.

Projektet i Namibia var kort, men det svenska teamet var ändå positiva inför rehabiliteringsavdelningens framtid. Nu får namibier som drabbas av en ryggmärgsskada möjligheten till vård, rehabilitering och hjälpmedel, allt för att förbättra situationen och underlätta livet för personer som lever med ryggmärgsskada i Namibia.

Stiftelsen Spinalis fortsätter följa och stödja avdelningen även om projektet är avslutat. Senaste besöket till Windhoek var i mars 2020 då Katarzyna och Inka var där. Det finns många kvarvarande utmaningar för patienter, anhöriga och personal t.ex. personalbrist i hela offentliga vården, bibehålla personal och därmed kunskapsnivån, fortsatt utveckling och kontinuitet av hjälpmedel leveranser, men situationen är fortfarande betydligt bättre än innan 2013. 

Följ den officiella bloggen spinalisnamibia.blogspot.se


Katarzyna Trok, specialistläkare
Evelina Laasonen, sjukgymnast
Anna-Karin Gustavsson, arbetsterapeut
Malin Nordin, sjuksköterska
Pelle Vesterlund, rehabinstruktör
Niklas Larsson, assistansutbildare
Göran Lagerström, projektledare

Följ den officiella bloggen spinalisnamibia.blogspot.se