cross-svg
cross-svg
remove-svg
plus-svg
remove-svg

Historia

Stiftelsen Spinalis historia börjar då narkosläkaren Claes Hultling en solig sommardag 1984 dök på en sten och bröt nacken. Ett nytt liv som läkare och ryggmärgsskadad gjorde att Claes bestämde sig för att viga sitt liv åt forskning och rehabiliteringsmedicin för ryggmärgsskadade personer.

Från idé till verklighet

Tillsammans med kollegan och vännen Richard Levi åkte han till USA och till Australien för att lära sig mer om hur man rehabiliterar personer som drabbats av en ryggmärgsskada.
När de kom tillbaka bestämde de sig för att starta ett ryggmärgsskadecenter i Stockholm.

Tack vare en insamling i Globen i samband med ishockey-VM 1989 och en privat donation kunde stiftelsen Spinalis grundas 1992. Att främja forskning och behandlingsutveckling för ryggmärgsskadade har varit stiftelsens ändamål sedan start. Snart växte också Spinaliskliniken fram, en specialistklinik för ryggmärgsskadade.

Klinik för ryggmärgsskadade

Under ett antal år var Spinaliskliniken (numera Spinalismottagningen) lokaliserad i Solberga i södra Stockholm, men 1997 togs kliniken in under Karolinska Universitetssjukhusets vingar och flyttade till Norrbacka-Eugeniaområdet.

Under dessa första år producerade Spinalis en rad doktorsavhandlingar på ämnen som epidemiologi, sexologi, infertilitet, spasticitet, neurourologi, smärta och hälsoekonomi.
År 2003 var det dags för flytt igen, denna gång till dåvarande Frösunda Centers lokaler i Hagaparken i Solna. 

Spinaliskliniken är sedan 2009 en del av Aleris Rehab Stations verksamhet. Stiftelsen Spinalis har fortsatt arbetet med att främja forskning och behandlingsutveckling samt att bedriva påverkansarbete för en centralisering av ryggmärgsskadevården i Sverige, något som nu äntligen blir verklighet.

En bättre vardag

Under de senaste tio åren har Stiftelsen Spinalis även startat och drivit ryggmärgsskadekliniker i Botswana och Namibia och varit engagerade i Indien. Spinalis har också framgångsrikt drivit ett stort antal arvsfondsprojekt som till exempel Spinalistips, Mamma Pappa Lam och Ryggmärgsskada.seMålet för all verksamhet har varit att skapa förutsättningar för personer som brutit nacken eller ryggen att leva så bra och självständiga liv som möjligt. 

Stiftelsen Spinalis är efter 30 års verksamhet fortfarande Nordens ledande stiftelse på området forskning och behandlingsutveckling inom ryggmärgsskadeområdet.