cross-svg
cross-svg
remove-svg
plus-svg
remove-svg

[av_two_third first av_uid=’av-171abc’]
[av_textblock size=” font_color=” color=” av_uid=’av-10bytc’]

Rekonstruktiv handkirurgi

Den högst prioriterade funktionen att återfå vid tetraplegi är kontroll av handen. Det har flera enkätundersökningar bland tetraplegiska personer visat. Även om förutsättningarna för att framgångsrikt kunna återskapa handfunktion skiljer sig mellan olika individer kan de allra flesta få tillbaka viktiga handfunktioner genom rekonstruktiv handkirurgi. Ju längre ner halsryggmärgskadan sitter ju fler muskler med bibehållen nervförsörjning finns det och därmed också fler funktioner som kan rekonstrueras.

Handkirurgin bygger på att rörelser som utförs av minst två samverkande och fungerade muskler identifieras och en av dessa förflyttas till att utföra en ny nyckelfunktion t.ex. armbågsböjare som får utföra tumböjning och handledssträckare som flyttas för att sköta fingerböjning. En hel serie av kompletterande och balanserande delingrepp utförs samtidigt så att handens position och förmåga ska bli så bra som möjlig.

Hjärnans förmåga att lära om är enastående och gäller för alla. Åldern spelar ingen roll och inte heller den tid som förflutit efter skadan. Däremot ska rekonstruktion inte göras för tidigt – i regel inte förrän cirka ett år efter skadan.

Tre principiellt olika ingrepp utförs:

1) Rekonstruktion av triceps (armbågssträckare) om sådan funktion saknas eller är svag.

2) Rekonstruktion av grepp – numera görs rekonstruktion av bade sträckare och böjare (tumme och fingrar) vid en och samma operation.

3) Spasticitetsreducerande operationer som förbättrar rörligheten i arm och hand, t.ex. förbättring av handens öppning vid stramhet och spasticitet med inknuten hand som följd.

Rehabiliteringen är oerhört viktig och startar direkt efter operationerna.  Patienten får noggranna instruktioner och vägledning för att sen genomföra ett detaljerat hemträningsprogram. Uppföljningar sker på regelbundna intervaller efter varje ingrepp.

En hörnsten i vår service är att alla personer med tetraplegia ska erbjudas undersökning av experter inom handkirurgi och handfunktionsrehabilitering.

Föreläsning om rekonstruktiv handkirurgi
Ta tillfället i akt och lyssna på en intressant föreläsning med Jan Fridén: “Loss and recapture of hand control”


[/av_textblock]
[/av_two_third]

[av_one_third min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” av_uid=’av-udyc8′]

[av_image src=’https://spinalis.se/wp-content/uploads/2015/05/Tetrahand.jpg’ attachment=’1577′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ av_uid=’av-r8s9k’][/av_image]

[av_textblock size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-2cez4′ admin_preview_bg=”]
Kontakt:
Centrum för Avancerad Rekonstruktion av Extremiteter C.A.R.E
Sahlgrenska Universitetssjukhuset/ Mölndals sjukhus
Tel till koordinator: 031 – 342 88 06
Mail: careinfo@vgregion.se
Web: www.sahlgrenska.se
[/av_textblock]

[/av_one_third][av_one_full first av_uid=’av-19660′]
[av_social_share title=” style=” buttons=” av_uid=’av-bt5y8′]
[/av_one_full]