Att leva med ryggmärgsbråck
Berättelser med fotografier – Fotoutställning av ett Photovoiceprojekt
Om utställningen
Under hösten 2017 träffades en grupp personer med ryggmärgsbråck vid flera tillfällen för att prata om hur det är att leva med ryggmärgsbråck. Inför varje träff fotograferade deltagarna utifrån ett gemensamt överenskommet tema. Fotografierna tjänade som under lag för diskussion och dialog. Gruppen bestämde sig att göra en fotoutställning med bilderna och valde texter. Tema, bildurval, texter och utställningens utformande kom man överens om i gruppen.
Utställningen är resultatet av ett Photovoice projekt som genomfördes vid Stiftelsen Spinalis på Rehab Station Stockholm. Projektet kommer även att publiceras i en vetenskaplig tidskrift.
Om Photovoice
Photovoice är en deltagande forskningsmetod – ett samarbete mellan forskare och personer som närmast är berörda av en viss fråga. Ofta kan frågorna handla om ett utanförskap eller risk för utanförskap. Deltagarna är experter på sin egen livssituation. I metoden photovoice använder deltagarna fotografier och berättelser för att dokumentera och synliggöra sin vardag. Fotografier och berättelser kring ämnen som identifierats av deltagarna som viktiga, bearbetas tillsammans av gruppen, och kan visas som t.ex. en fotoutställning, en bok, eller via hemsidor.
Syftet med föreliggande photovoice-projekt ’ATT LEVA MED RYGGMÄRGSBRÅCK’ var att identifiera och utforska upplevda möjligheter och hinder i vardagslivet hos vuxna personer med ryggmärgsbråck. Fem personer med ryggmärgsbråck och 2-3 facilitatorer träffades 8 gånger en gång i veckan. Inför varje träff fotograferade deltagarna utifrån ett gemensamt överenskommet tema (valfri bild om vardagen, tillgänglighet, kommunikation rättigheter, upplevelser, valfritt enligt ett tidigare tema). Fotografierna tjänade som underlag för diskussion och dialog. De för deltagarna viktigaste fotografier valdes ut och grupperades i nya teman och gruppen bestämde sig att skapa en fotoutställning med dessa bilder och teman. Likaså kom man överens om texter och utställningens utformande.
Medverkande
Fatos Bajrami
Ingela Forsberg
Mattias Neander
Markus Naeslund
Carl Norrman
Samordnare
Hanna Gabrielsson, doktorand
Eric Asaba, forskare
Dorothee Riedel, utställningssamordnare
Utställningskonsulent
Jan Ohlin
Röster om utställningen – externa länkar
Bernt Lindgren – “Kampen i vardagen”
MyNewsdesk – “Forskningsstudie om ryggmärgsbråck blev fotoutställning”
Örebro Universitet – “Forskningsstudie blev fotoutställning”
Ersta Sköndal Bräcke högskola – “Forskningsstudie om ryggmärgsbråck blev fotoutställning”
Expertsvar – “Hanna Gabrielssons forskning grund för fotoutställning”
Omslaget till Funktionshinderpolitik 4-2018. Mattias Neander fotograferad av Thron Ullberg.
Välkommen att visa vår utställning
Utställningen har visats på flera platser så som på Rehab Station Stockholm, Hornstulls Biblioteket, Riksförbundet Sällsynta Diagnoser och Ersta Sköndal Bräcke Högskola.
Är ni också intresserade i att visa utställningen, kontakta Dorothee Riedel, utställningssamordnare på Stiftelsen Spinalis, dorothee@spinalis.se, tel: 076-250 8685
För mer information läs mer här
Klicka på bilderna nedan för större version:
Läs mer om Ryggmärgsbråck
Vid Spinaliskliniken på Rehab Station Stockholm finns Ryggmärgsbråcksteamet. De har diagnosen ryggmärgsbråck som specialinriktning och knutet till teamet finns primärt Läkare, Sjuksköterska, Fysioterapeut, Arbetsterapeut och Kurator. Där bedrivs dagrehabilitering, individuell behandling och regelbunden uppföljning samt olika projekt.