Stiftelsen Spinalis


Stiftelsen Spinalis är en allmännyttig stiftelse, vars huvudmål är att främja forskning och behandlingsutveckling inom ryggmärgsskadeområdet. Vi har ett mångårigt vetenskapligt samarbete med Wellspect HealthCare.

Photovoice

Välkomna att visa vår utställning – Att leva med ryggmärgsbråck

I samarbete med Rehab Station Stockholm, Örebro Universitet, Ersta Sköndal Bräcke Högskola och Karolinska Institutet har Stiftelsen Spinalis genomfört ett forskningsprojekt med metoden Photovoice. Nu vill vi gärna visa den på andra ställen också.

Ny hemsida – Kompetenscentrum för ryggmärgsskador

Hemsidan finns på adressen www.kcrs.se och där kan du läsa mer om programförklaringen, ändamål för stiftelsen samt bidra med ditt stöd till den fortsatta utvecklingen av verksamheten. Gå gärna in och dela på sociala medier.

ch2

Afrika med bruten nacke

En dokumentär av Folke Rydén om Spinalis från 2016. “Han är läkaren som bröt nacken och förlamades bara två veckor innan han skulle gifta sig. Claes Hultling valde att göra sitt livstrauma till sin karriär – och nu står han inför sin största utmaning hittills.”

logotyp-600x600
Mamma pappa lam – att vara förälder och ryggmärgsskadad är ett treårigt projekt finansierat av Arvfonden med mål att höja kunskapsnivån kring fertilitet, graviditet, förlossning och föräldraskap för personer med ryggmärgsskada.

juridisk-radgivning

Om du tillhör Spinaliskliniken har du möjlighet att få kostnadsfri juridisk rådgivning av juristen Monica Seifert.

Föreläsningar på UR Play

Nu finns en serie föreläsningar med temat “Att leva med en ryggmärgsskada” publicerade på URplay.se

Aktuell status för klinisk prövning med cannabis

Vi har tidigare talat om att genomföra en klinisk prövning på cannabis mot nervsmärta vid ryggmärgsskada. Arbetet med att få allt på plats går framåt. Vi har genomfört en så kallad vetenskaplig rådgivning med Läkemedelsverket; ett värdefullt möte.

För anhöriga och närstående

En ryggmärgsskada drabbar inte bara den som råkat ut för ryggmärgsskadan, även anhöriga och nära vänner påverkas. Därför har vi startat gruppen Anhöriga och ryggmärgsskadade. Tanken är att anhöriga och närstående till ryggmärgsskadade ska få möjlighet att utbyta tankar och idéer, att ställa frågor och få svar.

Har du en ryggmärgsskada?

I Facebookgruppen Vi som har en ryggmärgsskada kan du diskutera allt mellan himmel och jord som rör din ryggmärgsskada. Du får möjlighet att utbyta erfarenheter, få tips och råd av andra i liknande situation. Sök gruppen på Facebook och bli medlem.

Sidor från livsstilsboken_web

Livsstilsboken

Boken finns att ladda ned gratis som pdf!
Den finns även som e-bok (för cirka 17 kr) på Bokus och Adlibris.

Forskningspersoner sökes!

För att delta i studien ska du: Ha en ryggmärgsskada sedan mer än två år, nervsmärta sedan mer än ett år, använt minst ett läkemedel på recept mot smärta, vara från 20 till 70 år och med lätthet kunna tala svenska.

Mat, vikt och hälsa för dig med ryggmärgsskada

Nu är den äntligen här, broschyren med tips, frågor och svar om mat och vikt för dig med ryggmärgsskada. Läs och låt dig inspireras! Broschyren finns också på engelska för dig som föredrar det.

Spinalis Connect

Välkommen till Spinalis Connect. En kreativ mötesplats i nygamla lokaler. Syfte är att fungera som en dynamisk mötesplats för aktörer inom det ekosystem som skapats kring ryggmärgsskadeområdet.

logo

På databasen www.spinalistips.se hittar du idéer som underlättar för att kunna leva ett aktivt liv. Det finns tusentals tips om hjälpmedel, specialanpassningar och egna lösningar från personer som lever med en ryggmärgsskada.

inka

Ny avhandling

Inka Löfvenmark har arbetat med ryggmärgsskadade patienter i över 20 år och den vindlande vägen fram till Inkas disputation har varit lång. Nu får vi ta del av Inkas intensiva arbete i form av en avhandling: – ”Epidemiology, outcomes and experiences of living with traumatic spinal cord injury in Botswana.”