Nytt ryggmärgsskadecentrum i Göteborg

Vi gratulerar Göteborg och VG regionen där det kommer att etableras ett ryggmärgsskadecentrum för forskning och utbildning.

”En patientgrupp med stora behov av vård och rehabilitering står i fokus när ett ryggmärgsskadecentrum nu etableras i Göteborg. Satsningen omfattar forskning och utbildningar för patienter, anhöriga och personal i syfte att ge de drabbade ökad frihet i livet.”

Läs mer här >>

”Det var första gången min son såg mig gå.”

Idag intervjuades Claes Hultling om känslan av att resa sig upp och gå efter 33 år.

”10 minuters gångsträcka i en gymnastikhall i fredags. Det var en omvälvande upplevelse för förlamade läkaren Claes Hultling. Med hjälp av ett så kallat exoskelett tog han sina första steg på 33 år.”

Se även klippet från SVT-play här >>

Möjligt genombrott för lindring av nervsmärta – även i Sverige

PRESSMEDDELANDE

Hälften av alla människor med traumatisk ryggmärgsskada lider av svår och kronisk nervsmärta, och Stiftelsen Spinalis har länge och aktivt sökt efter nya terapier mot det enorma lidande dessa patienter tvingas leva med.

Det är överläkaren och docenten Claes Hultling på Stiftelsen Spinalis som har sökt och nu beviljats licens av Läkemedelsverket. Han får nu förskriva naturlig cannabis mot kronisk nervsmärta till en patient, som inte hjälps av något godkänt läkemedel.

I andra EU-länder har detta varit möjligt under flera år, men i Sverige har regelverket ej tillåtit detta förrän nu.

”Det är viktigt att poängtera att detta inte är ett led i legalisering eller nöjesbruk av cannabis. Detta utgör sista halmstrået för patienter som provat alla godkända läkemedel, men ändå inte fått kontroll över sin smärta och livssituation”, säger Claes Hultling.

Läkemedlet som nu godkänts produceras enligt god tillverkningssed och är redan tillgängligt via läkarrecept i samtliga våra grannländer.

”Jag är glad att Läkemedelsverket har fattat detta pragmatiska beslut”, säger Fredrik von Kieseritzky, doktor i organisk kemi och läkemedelskemist, som bistått Stiftelsen Spinalis i detta arbete.

Visby, 12 februari 2017
Dr Claes Hultling

Styrelsen, Stiftelsen Spinalis.
Frösundaviks allé 13
169 89 Solna (Stockholm)
Tel: +46 730 86 40
E-mail: info@spinalis.se
Stöd Stiftelsen: Swish:123 263 42 44

Loppis på Rehab Station!

Lördagen den 11:e mars mellan kl. 10.00-13.00 anordnas en loppis i sporthallen på Rehab Station, som Stiftelsen Spinalis är med och stödjer.
Samtliga intäkter för bordshyra och fika går till Loi Waisi Primary School i Uganda.
Anmäl dig med namn och telefonnummer till ellen.andreasson@rehabstation.se.
Bordshyra: 150 kr.

Välkomna!

Aktuellt inom hälsa och livsstil 2017

Anna-Carin Lagerström genomför utbildningar i ämnet Hälsopromotion i neurorehabilitering och håller inspirationsföreläsningar om att lyckas med livsstilsförändringar. Välkommen att anmäla dig till någon av vårens aktiviteter inom området hälsofrämjande arbetssätt i neurorehabilitering. Alla aktiviteter genomförs på Rehab Station Stockholm i Solna.

Hälsofrämjande arbetssätt/ Hälsosamtal 29- 31 maj
– Kom-igång kurs för dig som vill jobba hälsofrämjande med hälsosamtalet som verktyg

Ladda ned kursinformation-Hälsosamtalet.pdf

Intresseanmälan skickas till ‌anna-carin@‍spinalis.se

Vi har begränsat antal platser på varje aktivitet, först till kvarn gäller. Har du frågor är du välkommen att kontakta Anna-Carin på anna-carin@spinalis.se eller telefon 0708-790484.

Välkommen på anhörigkväll

Är du närstående till någon med en ryggmärgsskada?
När en närstående drabbas av en ryggmärgsskada påverkas både familj, vänner och andra i den skadade personens närhet.
Rehab Station Stockholm, Spinaliskliniken och RG Aktiv rehabilitering anordnar tillsammans en kväll där vi får tid att samtala och dela med oss av erfarenheter.
 
När: Tisdagen 21 feb, kl. 18.00
Plats: Rehab Station Stockholm i Spinalisköket, Frösundaviks allé 13, Solna
Anmälan: receptionen@rehabstation.se eller 08-555 44 000
Kvällen är kostnadsfri.
 
Kontaktpersoner:
Annelie Olausson, Sekreterare på Spinaliskliniken och själv
ryggmärgsskadad annelie.olausson@rehabstation.se
Carin Bergfeldt, Arbetsterapeut på Rehab Station Stockholm carin.bergfeldt@rehabstation.se

Kompetenscentrum för ryggmärgsskador Insamlingsstiftelse

vad_ar_en_ryggmargsskada_nyUpprop

Kompetenscentrums ändamål är att såsom självständig stiftelse främja fullgod vårdkvalitet och bästa möjliga livsförutsättningar för personer med ryggmärgsskada i Sverige.

Kompetenscentrums ändamål uppnås genom att insamlade medel används för kompetensutveckling, integrerad forskningsinformation, kommunikation och samverkan, utveckling av vård, rehabilitering och samhällsstöd, etablering av vård och handlingsprogram samt upprättande av nationella kvalitetsregister. Läs mer

Internationell tjejträff

3-8-15-beautifulKom och träffa kvinnor från andra kulturer! Är du kvinna och har en funktionsnedsättning? Välkommen till vår internationella tjejträff! Inbjuden gäst är Rim Alexandra Halfya som berättar om Refugees Welcome Stockholm. Vi bjuder på libanesisk mat.
Behöver du tolk? Kontakta oss!
När: Onsdag 7 december kl. 18.00 – ca. 20.30
Var: Spinalisköket, Frösundaviks allé 13, Solna
OSA senast den 2 december till info@spinalis.se

Tankar för dagen med Claes Hultling i P1

Du som är ryggmärgsskadad och har problem med Urinvägsinfektioner

Den tilltagande antibiotikaresistensen utgör ett allvarligt hot mot vår möjlighet att behandla vanliga infektionssjukdomar. Det är därför helt avgörande att hitta nya behandlingsmetoder för att förebygga dessa infektioner.

Vi studerar nu olika möjligheter att förhindra uppkomsten av urinvägsinfektioner och söker frivilliga ryggmärgsskadade försökspersoner boende i Stockholmsområdet som vill vara med i en studie. 

Är du intresserad? Mejla forskning@spinalis.se med dina kontaktuppgifter så blir du kontaktad av docent Claes Hultling för att få veta mer om studien.

Dela gärna denna information med andra olycksbröder och olyckssystrar

Docent Claes Hultling
Neurologkliniken Karolinska Sjukhuset /Stiftelsen Spinalis