Tobbe01MHN

Ny kraft för skadad ryggmärg

Tetrahand1
Erikaosami 2
romantikbrygga

Stiftelsen Spinalis


Vi är en allmännyttig stiftelse, vars huvudmål är att främja forskning och behandlingsutveckling inom ryggmärgsskadeområdet. Vi har ett mångårigt vetenskapligt samarbete med Wellspect HealthCare.


Nu finns en serie föreläsningar med temat ”Att leva med en ryggmärgsskada” publicerade på URplay.se

juridisk-radgivning

Om du tillhör Spinaliskliniken har du möjlighet att få kostnadsfri juridisk rådgivning av juristen Monica Seifert.


”Vi möter läkaren Claes Hultling som berättar om hur han den 31 maj 1984 dök på en sten och bröt nacken och hur han sedan dess ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt att arbeta med andra ryggmärgsskadade patienter. Han berättar i dagens avsnitt om sin livsresa och om hur han var den första ryggmärgsskadade mannen i världen att bli far med hjälp av in vitro fertilisering.”

Sidor från livsstilsboken_web

Boken finns att ladda ned gratis som pdf!
Den finns även som e-bok (för cirka 17 kr) på Bokus och Adlibris.

ch2
AFRIKA MED BRUTEN NACKE
Den 27/10 kl 20.00 sänder SVT2 en dokumentär av Folke Rydén om Spinalis från 2016.
”Han är läkaren som bröt nacken och förlamades bara två veckor innan han skulle gifta sig. Claes Hultling valde att göra sitt livstrauma till sin karriär – och nu står han inför sin största utmaning hittills.”
Dokumentären visas även i SVT2 29/10 och SVT2 30/10.

inka

Inka Löfvenmark har arbetat med ryggmärgsskadade patienter i över 20 år och den vindlande vägen fram till Inkas disputation har varit lång. Nu får vi ta del av Inkas intensiva arbete i form av en avhandling: – ”Epidemiology, outcomes and experiences of living with traumatic spinal cord injury in Botswana.”

Har du en ryggmärgsskada?
I Facebookgruppen Vi som har en ryggmärgsskada kan du diskutera allt mellan himmel och jord som rör din ryggmärgsskada. Du får möjlighet att utbyta erfarenheter, få tips och råd av andra i liknande situation. Sök gruppen på Facebook och bli medlem.

För anhöriga och närstående
En ryggmärgsskada drabbar inte bara den som råkat ut för ryggmärgsskadan, även anhöriga och nära vänner påverkas. Därför har vi startat gruppen Anhöriga och ryggmärgsskadade. Tanken är att anhöriga och närstående till ryggmärgsskadade ska få möjlighet att utbyta tankar och idéer, att ställa frågor och få svar.

Kompetenscentrum för ryggmärgsskador – Insamlingsstiftelse

Upprop

Kompetenscentrums ändamål är att såsom självständig stiftelse främja fullgod vårdkvalitet och bästa möjliga livsförutsättningar för personer med ryggmärgsskada i Sverige. Kompetenscentrums ändamål uppnås genom att insamlade medel används för kompetensutveckling, integrerad forskningsinformation, kommunikation och samverkan, utveckling av vård, rehabilitering och samhällsstöd, etablering av vård och handlingsprogram samt upprättande av nationella kvalitetsregister.

logo

På databasen www.spinalistips.se hittar du idéer som underlättar för att kunna leva ett aktivt liv. Det finns tusentals tips om hjälpmedel, specialanpassningar och egna lösningar från personer som lever med en ryggmärgsskada.

logotyp-600x600
Mamma pappa lam – att vara förälder och ryggmärgsskadad är ett treårigt projekt finansierat av Arvfonden med mål att höja kunskapsnivån kring fertilitet, graviditet, förlossning och föräldraskap för personer med ryggmärgsskada.

indexelement92
”What matters to you” – ”Vad är viktigt för dig” är temat för NoSCoS- konferensen 2017. Fokuset är på ryggmärgsskaderelaterade frågor ur ett patientperspektiv. NoSCoS anordnar vartannat år en vetenskaplig konferens och nästa gång hålls den i Linköping.